Яке церковне свято 26 червня: чому в цей день не можна просити у позику грошей

Читать на русском
Автор
846
Церковне свято 26 червня 2024 року
Церковне свято 26 червня 2024 року. Фото depositphotos.com

Цього дня потрібно дотримуватися низки традицій та заборон

У липні українці відзначають кілька важливих церковних свят. Сьогодні, 26 липня, за новим календарем, православні віруючі вшановують пам’ять преподобного Іоанна, єпископа Готфського, а також у середу відзначається день чудотворної Тихвінської ікони Божої Матері.

"Телеграф" розповів, які сьогодні діють традиції та заборони. Важливо слідувати їм, якщо хочете, щоб день вийшов сприятливим.

Свято Тихвінської ікони Божої Матері

Тихвінська ікона Божої Матері — це одна з найшанованіших ікон у православ’ї. Вона зображує Богородицю з немовлям Ісусом. Історія ікони пов’язана з численними чудесами та благодатними явищами, що сталися на Русі.

Згідно з легендою, вона була написана апостолом Лукою на дошці, побитій волокном. У рукописах про неї вперше згадується у V столітті, коли її з Єрусалиму доставили до Константинополя. За 70 років до того, як місто захопили, вона таємниче зникла, а після — з’явилася над Ладозьким озером. Святиню перевозили різними куточками землі, а потім залишили біля міста Тихвін, де на її честь звели храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Цей день було заведено починати з молитви. А ввечері вся сім’я збиралася за святковим столом, який оздоблювали запаленими свічками. Тихвінська ікона Божої Матері вважається джерелом милості та заступництва перед Богом. Віруючі звертаються до неї з молитвами про допомогу, про зцілення від хвороб, про захист від бід та лих, про мир у сім’ї та суспільстві.

День пам’яті преподобного Івана, єпископа Готтфського

Іоан народився у VIII столітті у селищі Партеніт на південному березі Криму. 754 року його було призначено митрополитом Гераклії Фракійської. Жителі Готфії попросили, щоб Іоанн став у них єпископом, але прийняв він сан не відразу, а лише після відвідин святих місць. Спочатку він вирушив до Єрусалиму, а потім до Грузії, на яку ще на той час не була поширена іконоборча єресь.

Після повернення додому Іоанн став єпископом і довгий час керував Готтфською Церквою, доки у 787 році поселення не захопили хазари. Іоанна затримали та відправили до в’язниці, але йому вдалося втекти до Амастріди. Через 4 роки він дізнався, що хазарський хан помер і тоді єпископ сказав, що через 40 днів піде судитися з ним перед Христом Спасителем. Через 40 днів Іван помер. Поховали його у Партеніті, біля підніжжя гори Аю-Даг, біля церкви Петра та Павла, яку він збудував.

Що не можна робити 26 червня

У це церковне свято, як і в будь-яке інше, не можна лаятися, говорити нецензурні слова, заздрити, виявляти зневіру і жадібність. Особливо у свято Тихвінської ікони Божої Матері суворо заборонено скандалити й з’ясовувати стосунки.

Також потрібно відмовитись від важкої роботи. Брати грошей у борг теж заборонено, тому що вважається, що ви не зможете їх повернути й потрапите в неприємності.

Що можна робити 26 червня

Цього дня заведено молитись за здоров’я, особливо дітей. До Богородиці звертаються з молитвами наставити на правдивий шлях, уберегти від зла, відновити взаємини між дітьми та батьками. А також ікони моляться за зцілення від недуг.

У свято Тихвінської ікони необхідно бути максимально терплячим, піклуватися про оточуючих і не відмовляти нікому в допомозі. Вважалося, що за скоєні блага людям віддасться втричі.

Раніше "Телеграф" писав, що з 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Це рішення було продиктовано, зокрема, церковно-політичною ситуацією в нашій країні, адже за юліанським календарем, яким раніше користувалися православні віруючі України, живе РПЦ.