День Конституції України 2024: коли відзначають і чи буде вихідний

Читать на русском
Автор
День Конституції України відзначають 28 червня Новина оновлена 24 червня 2024, 20:51
День Конституції України відзначають 28 червня. Фото Freepik

Конституцію України ухвалено 1996 року

У п’ятницю, 28 червня, в Україні відзначають День Конституції. Згідно з трудовим законодавством, цей день неробочий, однак у зв’язку з військовим станом, ця норма не застосовується. Так, у мирний час було три вихідних — з 28 по 30, однак тепер державні свята — не вихідні дні.

День Конституції України було встановлено на честь ухвалення основного закону держави, який прийняла Верховна рада 28 червня 1996 року. В історії незалежності України прийняття Конституції стало важливим подвигом і закріпленням її як демократичної та незалежної держави. Конституція України — гарант стабільності та правопорядку в державі. Вона забезпечує баланс між усіма гілками влади і захищає права громадян.

Конституція України
Фото: Верховна Рада

Історія Конституції України

Перша збірка законів в Україні — Конституція Пилипа Орлика, ухвалена 1710 року. Цей документ врегульовував відносини між гетьманом і козаками, проте відстоював інтереси козаків.

Друга Конституція України була ухвалена 1918 року Центральною Радою УНР. Документ проголошував незалежність УНР, однак не встиг набути чинності через окупацію України Німеччиною.

Коли Україна здобула незалежність, знадобилася нова збірка законів. Тому уклали Конституцію України у 1996 році. На документі склали присягу депутати на вірність Україні вперше.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли в Україні святкують Петра й Павла за новим стилем. Ми також назвали головні заборони цього свята.