День Святого Духа: що це за свято і коли його відзначають

Читать на русском
Автор
День Святого Духа 24 червня Новина оновлена 22 червня 2024, 19:58
День Святого Духа 24 червня. Фото apostrophe.ua

Це перехідне свято, яке залежить від дати Трійці

У червні українці святкують кілька великих церковних свят. Після Святої Трійці, яка у 2024 році припадає на неділю, 23 червня, слідує інше свято — День Святого Духа.

"Телеграф" нагадав, що це за свято, які у цей день існують традиції та заборони. Важливо до них дослухатися.

Що означає День Святого Духа

У понеділок, 24 червня, православні віруючі відзначають День Святого Духа, який є не менш важливим, ніж Трійця. Це свято уособлює Бога у трьох образах: Святого Бога, Святого Сина та Святого Духа.

На 50-й день на Землю зійшов Святий Дух – одна з іпостасей Бога у християнстві. Подія описана в книзі Дій апостолів у Новому Завіті, де розповідається, як Святий Дух зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків, і вони почали говорити різними мовами, щоб мати можливість і силу для проповіді Христової вченням усім народам.

Біблія описує, що Святий Дух зійшов у вигляді вогню, символізуючи здатність опалювати гріхи й очищати від них, зігріваючи душі. Це свято нагадує віруючим про важливість духовного відродження, сили Святого Духа та єдність християнської громади.

Що не можна робити 24 червня

Згідно з християнськими традиціями, у це свято не можна займатися важкою роботою, а також шити, в’язати та прати. Забороняється в цей день конфліктувати, розпускати плітки, битися, демонструвати жадібність, зневіру і заздрість.

Натомість треба сходити до церкви й помолитися. У День Святого Духа посту дотримуватися не потрібно, але забороняється вживати алкогольні напої.

Раніше "Телеграф" писав, що з 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Це рішення було продиктовано, зокрема, церковно-політичною ситуацією в нашій країні, адже за юліанським календарем, яким раніше користувалися православні віруючі України, живе РПЦ.