Яке сьогодні, 16 червня, свято: що не можна робити, щоб не віднадити з дому гроші

Читать на русском
Автор
1963
Яке сьогодні свято — День Тихона Тихого
Яке сьогодні свято — День Тихона Тихого. Фото Freepik

У світі сьогодні святкую День батька, а християни в Україні вшановують святого Тихона

Цієї неділі, 16 червня, буквально за тиждень до свята Трійці, християни східного обряду вшановують пам’ять Тихона Амафунтського. У народному календарі свято отримало назву "Тихон Тихий".

Тихон жив у IV-V століттях. Народився він у місті Амафунте на Кіпрі у християнській сім’ї та, за переказами, у юності отримав дар чудотворення.

Протягом свого життя він зробив багато добрих справ. Благочестивого юнака прийняли до церковного клиру, спочатку поставивши читцем, а потім його посвятили в сан диякона. Після смерті єпископа Мемнона святого Тихона за спільним бажанням обрали єпископом Амафунтським.

Святитель старанно боровся із залишками язичництва на Кіпрі, руйнуючи ідольські капища та проповідуючи Євангеліє. Він був милостивий і завжди відчиняв двері свого дому для всіх, з любов’ю вислуховуючи та виконуючи прохання кожного, хто до нього звертався. За переказами, Тихон помер 425 року.

Традиції та прикмети на 16 червня

Святого в народі прозвали Тихим через популярне повір’я. Вважається, що з 16 червня затихають співочі птахи, і тільки соловій продовжує співати до дня Петра і Павла.

Наші пращури в цей день влаштовували толоки — так називалася колективна робота. Зазвичай у цей час удобрювали поля гноєм. Потім усі разом обідали та випивали трохи вина для зняття втоми та підняття настрою.

  • Дрібні дощові краплі — до затяжної негоди.
  • Вночі чітко видно Чумацький шлях — найближчими днями встановиться сонячна погода.
Чумацький шлях зірки на небі
Фото: freepik
  • Польова берізка, кульбаба чи гвоздика закрили бутони — дощ піде.
  • Блідне веселка — дощ припиниться.
  • Роса випала рано — погода буде ясною.
  • Коники на лузі замовкли — дощі підуть.

Що не можна робити 16 червня

  • Замішувати тісто та пекти — це може відвадити фінансовий добробут.
  • Працювати на городі – урожай буде поганим.
  • Підвищувати голос на родичів – розлад затягнеться надовго.
  • Обговорювати питання заручин та весілля – воно може не відбутися.
  • Після заходу сонця виносити сміття – добробут залишить оселю.

У кого іменини 16 червня

Цього дня іменини святкують Євтропій, Михайло, Єфрем, Тихон, Костянтин та Тигрій.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Щорічно у третю неділю червня у світі, зокрема в Україні, відзначається День батька. Основна мета свята – висловити свою любов, подяку та вдячність батькам за все, що вони зробили і продовжують робити для нас.

Також 16 червня 2024 року зустрічають Міжнародний день морської черепахи, Міжнародний день сімейних грошових переказів, Міжнародний день солідарності з воюючими народами Південної Африки, День відправлення в дальнє плавання трьох паперових корабликів, Міжнародний день домашньої прислуги (International Domestic Workersy).

У США сьогодні День шоколадної помадки, День свіжих овочів, День без помаранчевого одягу (No Orange Clothes Day), День виконання бажань, Національний день оцту, День подяки арбористам, День турботливого чоловіка (Husband Caregiver Day), День любителів індички та День сімейної освіти (Family Awareness Day). У ПАР – День молоді, у Німеччині – День без автомобіля (Car-free Sunday).

Раніше ми писали, якою буде погода 16 червня в Україні. У неділю дощитиме у більшості регіонів України.