Свято 15 червня: що не можна робити сьогодні, щоб уникнути небезпеки

Читать на русском
Автор
1099
Яке сьогодні свято — Всесвітній день вітру
Яке сьогодні свято — Всесвітній день вітру. Фото Freepik

Сьогодні у церковне свято християнам не можна лаятися та викидати залишки їжі

У суботу, 15 червня, християни східного обряду згадують про святого пророка Амоса. До свята Трійці у червні 2024 року залишилося зовсім небагато часу.

Амос, який жив близько VIII століття до н.е., був скромним пастухом з міста Текоа, розташованого неподалік Віфлеєму в Юдеї. Одного разу йому було видіння, в якому він отримав наказ проповідувати про наближення Суду Господнього. Ці проповіді пізніше увійшли до Біблії.

Святий Амос став відомий своїми викриттями суддів, чиновників та лихварів. Згідно з апокрифічною книгою "Життя пророків", Амос був смертельно поранений сином Амасії. Від отриманих поранень пророк помер і був похований на своїй батьківщині в Ізраїлі.

Традиції та прикмети на 15 червня

Цей день зазвичай відзначають у спокійній та затишній атмосфері. 15 червня наші пращури збиралися всією родиною за столом та пригощалися різними стравами. Господині готували найсмачніші частування, які не лише давали сили, а й підіймали настрій на сім днів уперед. На столі були супи, пироги та компоти.

  • Рясна роса — буде врожайний рік.
  • Добре чути коників — на дощ.
  • Прийшов Амос — пішов овес на зріст.
  • З’явилися мухи — буде хороший урожай гречки.
  • Часті тумани – до опадів.
  • Домашні тварини неспокійно поводяться — перед негодою.
  • Хмари на заході сонця жовтого кольору — завтра очікуються опади.

Що не можна робити 15 червня

  • Викидати те, що залишилося після сніданку, обіду та вечері – так можна викинути з дому удачу та радість.
їжа на столі влітку
Фото: freepik
  • Сварка та з’ясування стосунків приведе 15 червня до серйозної бійки.
  • Проявляти жадібність — можна втратити все, що є.
  • Виходячи з дому, дивитися одразу на небо — прикмета, яка віщує небезпеку.
  • Займати гроші в борг, позичати і брати кредити — це зажене у фінансову яму.

У кого іменини 15 червня

Цього дня іменини святкують Григорій, Касіян, Модест, Кіра, Михайло, Єфрем, Августин та Лазар.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Сьогодні 15 червня у світі та в Україні зустрічають Всесвітній день вітру (Global Wind Day), Всесвітній день пожертв (Worldwide Day of Giving), День захисту людей похилого віку (Всесвітній день поширення інформації про зловживання щодо літніх людей), Свято чоловічих недоліків, Всесвітній день без м’яса (World Meat Free Day), День вигадування нових сузір’їв, День омара.

Щорічно у третю суботу червня випадає Міжнародний день серфінгу (International Surfing Day), Всесвітній день жонглювання (World Juggling Day) та Міжнародний день вина "Шенен Блан" (International Drink Chenin Blanc Day).

У США – День фотографії природи, День сили посмішки (Smile Power Day), День справедливості для двірників (Justice for Janitors Day), День американського громадянства (Native American Citizenship Day) та Національний день конкурсу криків (National Hollerin Contest Day). У Коста-Ріці – День посадки дерев (Dia del Arbol), в Англії – День Великої хартії вольностей (Magna Carta Day), у Фінляндії та Швеції – Свято середини літа.

Нагадаємо, що православна та греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Раніше ми писали, які церковні свята відзначаються у червні 2024 року за новим стилем.