Яке сьогодні, 6 червня, свято: що не можна робити, щоб не натрапити на неприємності

Читать на русском
Автор
1090
Яке сьогодні свято — День святого Іларіона
Яке сьогодні свято — День святого Іларіона. Фото Freepik

Сьогодні християни вшановують святого Іларіона Далматського, а журналісти відзначають своє професійне свято

Цього четверга православна та греко-католицька церква згадує преподобного Іларіона Далматського. До зміни церковного календаря на новоюліанський стиль святого шанували щороку 19 червня.

Святий жив у VIII столітті. Народився у благочестивій родині та з дитинства вивчав Писання. У двадцятирічному віці Іларіон постригся в ченці і пізніше перейшов у Далматську обитель, де прийняв схиму і став учнем преподобного Григорія Декаполіта.

Після смерті ігумена Іларіон протягом восьми років керував монастирем. У 813 році, за правління іконоборця Лева Вірменина, святий відмовився хулити ікони та виступив проти імператора, звинувативши його в єресі.

Іларіона ув’язнили і морили голодом. Він зазнав багатьох тортур, але не зрікся віри. Згідно з переказами, преподобний Іларіон бачив ангелів, що підносять на небеса душу померлого святого Федора Студита.

Традиції та прикмети на 6 червня

Сьогодні у народі відзначають День Ларіона Пропольника. З цього дня починали прополювати городи та поля, позбавляючись бур’янів. Однак, якщо день випадав на повню, видалення бур’янів було безглуздою справою. Це потрібно робити тільки на спадний Місяць, інакше всі зусилля будуть марними.

  • Різко похолодало – незабаром погода на краще зміниться.
  • Коники, що цокають голосно, говорять про хорошу погоду.
  • Бджоли, що літають у поля з раннього ранку, передвіщають сонячний день.
  • Ясна погода обіцяє велике зерно.
  • Крик перепела свідчить про дощ.
  • Відсутність співу жайворонків – знак погіршення погоди.

Що не можна робити 6 червня

  • Вирушати в далеку подорож — у дорозі можна натрапити на неприємні сюрпризи.
хлопець на природі
Фото: freepik
  • Укладати угоди з купівлі-продажу — з нерухомістю може статися якась проблема.
  • Обговорювати особисте життя, коли на вулиці вітер — рознесуться чутки.

У кого іменини 6 червня

19 червня іменини святкують Віссаріон, Єлисей, Іларіон, Іон, Юхим, Паїсія, Сафрон, Архелай та Сусанна.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

6 червня в Україні відзначають День журналіста – свято, присвячене всім українським журналістам, кореспондентам та репортерам. Його було встановлено на національному рівні 25 травня 1994 року Указом президента України. Дату Дня журналіста в Україні обрано невипадково. Саме 6 червня 1992 року в Брюсселі Національна спілка журналістів України була прийнята в найбільшу у світі організацію професіоналів ЗМІ — Міжнародну федерацію журналістів.

У світі сьогодні зустрічають День народження електричної праски, День іграшки Йо-йо, Всесвітній день боротьби зі шкідниками, День народження "Тетріса" (Tetris Day), День малювання драконів, Свято топтуна.

У США — День самогону (щороку в перший четвер червня), Національний день окулярів, День пирога з яблучним пюре (National Applesauce Cake Day), День вищої освіти, Національний день садівництва, День поінформованості про голод (National Hunger Awareness Day), День автокінотеатрів, День карстових печер. У Франції — День висадки союзників у Нормандії, у Німеччині — День слабозорих людей, в Японії — День брата.

Раніше ми писали, коли святкують Трійцю в Україні 2024 року. Дата свята визначається Великоднем, який цього року припав на 5 травня.