У томатів синіє листя: що сталося та як врятувати рослину

Читать на русском
Автор
Зміна кольору листя говорить про проблему
Зміна кольору листя говорить про проблему. Фото скриншот Youtube

Після пересадки у відкритий грунт листя томатів може змінити колір і сповільнити зростання

Помідори – теплолюбні рослини. Тому їх рекомендується висаджувати у відкритий ґрунт у червні, коли земля добре прогріта та ризик заморозків мінімальний. На зростання томатів погано впливають різкі перепади температури, пошкодження коренів, погана структура та склад ґрунту.

У період вирощування розсади або відразу після висадки томатів у ґрунт дачники можуть помітити, що у рослини посиніло листя і зростання сповільнилося. Це відбувається через неправильний догляд за рослиною. Але томати можна врятувати. Розповідаємо, як це зробити.

Що робити, якщо листя томатів змінило колір

Поява синього чи фіолетового відтінку на листах томатів свідчить про стрес у рослини. Таке відбувається, якщо рослину висадили в погано прогрітий ґрунт, через велику різницю денних і нічних температур, яскраве світло.

Якщо крім зміни кольору листя стає дрібнішим, це говорить про нестачу фосфору в ґрунті. Інші мікроелементи у разі також погано засвоюються рослиною.

Усунути нестачу фосфору у ґрунті можна за допомогою водорозчинного добрива. Найбільш популярне з них – суперфосфат. Необхідно розвести 20 г засобу у 10 л води та отриманим розчином підживити кущі томатів. Також важливо налагодити правильний полив.

Раніше "Телеграф" розповідав, як захистити фруктові дерева у саду від комах. Допоможе незвичайний, але ефективний метод.