Яке сьогодні, 2 червня, свято: що не можна робити, щоб не відігнати своє щастя

Читать на русском
Автор
2390
Яке сьогодні свято — День святого Никифора
Яке сьогодні свято — День святого Никифора. Фото Freepik

Сьогодні християнам не можна вимітати пил з дому та знайомитися з новими людьми

Цієї неділі за церковним календарем на червень 2024 православні віряни та греко-католики згадують святого Никифора, сповідника, патріарха Константинопольського. У народному календарі сьогодні — Никифорів день або Никифор В’юн.

Никифор жив у VIII столітті. Цей хлопчик, який здобув чудову освіту, був надзвичайно розумний і мудрий. Завдяки своїм здібностям Никифор став радником імператора Лева IV.

Коли до влади прийшов Костянтин, Никифор активно виступив проти іконоборців. У зрілому віці він залишив двір і пішов на усамітнення біля Босфору, де пізніше заснував монастир.

На початку IX століття святий Никифор зайняв патріарший престол. Однак за кілька років, коли до влади прийшов Лев V Вірменин, почалися гоніння на шанувальників ікон. Никифор був відлучений від церкви та засланий на острів Проконніс, де й помер.

Традиції та прикмети на 2 червня

Цього дня дівчата в давнину плели вінки з берізки, щоб залучити наречених. Жінки у Никифорів день випікали короваї, а чоловіки заготовляли дубову кору. Крім того, згідно з народними прикметами, з 2 червня (15 червня за старим стилем) починався сінокіс, і наші пращури розпочинали підгортання картоплі.

  • Якщо на Никифора дощ, то буде багато грибів.
  • Сонце ввечері за хмари зайшло – до негоди.
  • Часті тумани – до великої кількості грибів, сильні роси – до родючості.
  • Якщо вночі та вранці безвітряно, то день буде теплим та сонячним.
  • Туман рано вранці 15 червня обіцяє негоду.
туман над лісом
Фото: freepik
  • Соловей співає всю ніч – на гарну погоду.
  • Після тривалої тихої погоди здійнявся вітер – до дощу.

Що не можна робити 2 червня

  • Мити та сушити білизну на вулиці, щоб не накликати дощ.
  • Заводити нові знайомства та розпочинати нові справи, щоб не накликати нещастя.
  • Ходити на цвинтар, щоб не спричинити лихо.
  • Сваритись — конфлікт буде дуже довгим.
  • Прибирати в домі пилюку — ризикуєте вигнати за поріг своє щастя.

У кого іменини 2 червня

Цього дня іменини святкують Никифор, Костянтин, Марія, Дмитро, Уляна та Іван.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Щорічно у першу неділю червня в Україні відзначають День працівників водного господарства та День працівників місцевої промисловості. У світі 2 червня зустрічають День супутникового моніторингу та навігації, Свято падаючих шаф, День запуску паперових зміїв та літачків, Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки.

У США сьогодні — День любові до свого стоматолога, Національний день курки-гриль (National Rotisserie Chicken Day), День морозива "Rocky Road", День "Ідіть з офісу раніше" (National Leave the Office Early Day), День громадянства американських індіанців (American Indian Citizenship Day), Національний день хворих на рак, День замороженого йогурту (National Frozen Yogurt Day), День захисту прав тварин (National Animal Rights Day). В Аргентині – День пожежників-добровольців та Національний день собак, у Канаді – День ветеранів, День нагород (Decoration Day) та День збройних сил (Canadian Forces Day), у Литві – День батька (щороку першої неділі червня).

Раніше ми писали, коли святкують Трійцю в Україні 2024 року. Дата свята залежить від Великодня, який цього року випав на 5 травня.