Свято 1 червня: що не можна робити сьогодні, щоб уникнути тяжких випробувань

Читать на русском
Автор
2523
Яке сьогодні свято — День Юстина Філософа
Яке сьогодні свято — День Юстина Філософа. Фото Freepik

У перший день літа 2024 християнам не можна виходити з дому і наговорювати на когось

Цієї суботи християни східного обряду вшановують пам’ять святого Юстина Філософа. До свята Трійці 2024 залишилося менш як місяць.

Мученик Юстин Філософ жив у І-II століттях в Юдейському Сихемі. Він був першим із християнських богословів, який привніс у християнське віровчення поняття грецької філософії та заклав основи богословського тлумачення історії.

У віці 30 років Юстин прийняв хрещення і почав проповідувати спочатку у містах Римської імперії, та потім й в Азії. Згодом він відкрив училище, де викладав християнську філософію.

Коли за імператора Антоніна Пії почалися гоніння на християн, Юстин особисто передав правителю свою написану "Апологію", що призвело до припинення утисків єдиновірців.

Після одного з диспутів опоненти висунули проти Юстина хибні звинувачення. Його відправили до Риму на суд, де після жорстоких тортур він прийняв мученицьку смерть. Мощі святого Юстина Філософа спочивають у Римі.

Традиції та прикмети на 1 червня

Здавна 1 червня вважалося особливим днем: саме сьогодні весна остаточно залишає Землю, поступаючись місцем літа. У народі цього дня відзначається свято — Устин Брусничні губи. Цю цікаву назву 1 червня отримало через дозрівання в цей період кисло-солодкої соковитої ягоди брусниці.

Сьогодні — чудовий час для виконання домашніх справ: розберіть шафи, протріть важкодоступні місця і приведіть до ладу присадибну ділянку. У народі вважається, що подібні дії допоможуть залучити до оселі щастя та достаток.

В Устинів день наші пращури займалися збиранням лікарських трав. Вірили, що в цей період вони мають особливі цілющі властивості.

  • Присутність вранці чистого та ясного неба говорить про гарне дозрівання жита.
  • Райдуги вранці – про наближення дощу.
  • Похмурий ранок – про гарний урожай ярих культур.
хмарне небо над полем
Фото: freepik
  • Бліде сонце на світанку – про дощ увечері.
  • Дощу – про гарний урожай коноплі та льону.
  • Біля мурашника багато мурах — на хорошу погоду.
  • Вітер різкий та сирий — така погода встановиться на тривалий час.

Що не можна робити 1 червня

  • Встановлювати паркан або зводити огорожі – до великої пожежі.
  • Брехати навіть по дрібницях, зводити наклеп на когось — буде самому непереливки.
  • Виходити з дому, особливо молодим дівчатам — будь-яка зустріч із незнайомим чоловіком обіцяє тяжкі випробування.
  • Сваритися, сумувати – такий стан може затягнутися надовго.

У кого іменини 1 червня

Цього дня іменини святкують Валеріан, Ельвіра, Денис, Устин, Віра, Харитон, Іван, Василь, Піона, Гаврил та Павло.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

1 червня у світі та в Україні відзначають Міжнародний день захисту дітей, Всесвітній день батьків (Global Day of Parents), Всесвітній день поінформованості про рифи (World Reef Day), Всесвітній день молока, День відправки річкою пляшки з добрими думками, День "Скажи що-небудь приємне", Міжнародний день очищення водойм (щорічно в першу суботу червня), Всесвітній день поінформованості про нарцисичне насильство та День народження "Супермена".

Нагадаємо, що православна та греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Раніше ми писали, які церковні свята відзначаються у червні 2024 року по новому стилю.