Потрібно діяти швидко: як відіпрати плями від фруктів та ягід

Читать на русском
Автор
Як вивести плями від фруктів та ягід Новина оновлена 25 травня 2024, 20:34
Як вивести плями від фруктів та ягід. Фото Getty Images

Потрібно реагувати швидко, щоб речовини не в'їлися в тканину

Влітку одяг піддається різним забрудненням, особливо легко отримати плями від трави або соку фруктів. Вивести такі плями буває досить непросто, але впоратися з ними допоможе кілька ефективних методів.

У матеріалі "24 каналу" господиням підказали, як без проблем відіпрати плями від фруктів чи ягід. Головне – діяти швидко.

Чому плями від фруктів та ягід складно вивести

Такі плями часто складно виводити через їхню кислотність, яка може проникати глибоко у волокна тканини та викликати окислення. Це робить плями більш стійкими до звичайних миючих засобів та потребує спеціальних методів видалення. Крім того, багато фруктів містять натуральні барвники, які можуть залишити після себе пігментовані сліди на тканині, ускладнюючи процес очищення. Деякі плями також можуть бути жирними або клейкими, що ускладнює їх видалення звичайними способами.

Як відіпрати плями від фруктів та ягід

Окріп

Для видалення плям від фруктів та ягід за допомогою окропу слід слідувати кільком крокам. Спочатку підготуйте тканину та розташуйте її над посудиною з гарячою водою. Потім допоможіть розчину проникнути у волокна, потираючи пляму м’якою щіткою. Потім полийте забруднену ділянку окропом і виперіть річ у машинці.

Лимонна кислота та оцет

Для видалення плям з використанням лимонної кислоти та оцту слід змішати інгредієнти у таких пропорціях: 1 чайну ложку лимонної кислоти з 2 чайними ложками оцту та розбавити у 200 мілілітрах води. Потім нанести отриманий розчин на пляму і залишити на кілька хвилин. Після цього ретельно промийте тканину водою.

Перекис водню та нашатирний спирт

Для видалення плям з використанням перекису водню та нашатирного спирту змішайте їх у рівних пропорціях. Потім за допомогою ватного тампона або м’якої тканини нанесіть цей розчин на пляму. Дозвольте розчину проникнути у тканину на кілька хвилин. Після цього ретельно промийте область водою і дайте їй висохнути. Якщо пляма залишилася, повторіть процес.

"Телеграф" писав раніше, як часто потрібно прати одяг, на якому немає видимих забруднень. Для кожного типу є свій термін носіння.