Яке сьогодні, 25 травня, свято: що можна і не можна робити цього дня

Читать на русском
Автор
913
Яке сьогодні свято — Третє знайдення голови Іоанна Предтечі
Яке сьогодні свято — Третє знайдення голови Іоанна Предтечі. Фото Freepik

Сьогодні в Україні — День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження і важливе церковне свято

Цієї суботи у православній та греко-католицькій церкві вшановують третє знайдення голови Пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна. Наші пращури називали день 25 травня (7 червня за старим стилем) Іванів, або Іван – Медяні роси.

Іоанн народився ще до приходу у світ Спасителя. З юності він багато молився, жив аскетично і дотримувався суворих постів. Потім він проповідував слово Боже, викривав грішників і наставляв їх на шлях праведності. Іоанн особисто хрестив Ісуса Христа. Після його поховання його мощі тричі переносили.

Під час заворушень у Константинополі, викликаних засланням святителя Іоанна Золотоуста, голову святого Іоанна було відвезено до міста Емесу. Звідти, під час набігів сарацин, вона була перенесена до міста Комани (нині село Шар, Туреччина) та захована у землі в період іконоборчих гонінь.

Після відновлення шанування ікон на Константинопольському соборі в 842 році, за переказами, патріарху Ігнатію під час нічної молитви було явлено бачення про місцезнаходження святих мощів Іоанна. За указом імператора Михайла III до Команів було відправлено делегацію, яка близько 850 року знайшла голову Іоанна Предтечі у вказаному патріархом місці. Після цього вона була перенесена до Константинополя та поміщена до придворної церкви.

Традиції та прикмети на 25 травня

Назву "Медвяні роси" свято отримало через те, що в цей день ранкові опади часто бувають солодкими, з медовим присмаком. Дівчата вірили, що медяні роси можуть дарувати їм душевну та зовнішню красу. Для цього вони рано-вранці йшли в поле, роздягалися до наготи та обтирали тіло вологою з рослин, вірячи, що цей ритуал очищає їх від усього поганого та порочного. У той самий час матері прагнули убезпечити своїх дітей, забороняючи їм бігати босоніж травою, оскільки вважалося, що це призводить до хвороб.

  • Пізнє цвітіння горобини говорить про довгу і дощову осінь.
смородина та барбарис на тарілці
Фото: freepik
  • Багато квітів на горобині – про гарний урожай льону та вівса.
  • Дощова погода – про холодний серпень та малий урожай грибів у лісі.

Що не можна робити 25 травня

  • Носити чорний одяг — все літо буде в смутку.
  • Плювати на землю, щоб не оскверняти її.
  • Закоханим сидіти біля паркану — на розставання.
  • Дивитись у небо, виходячи з дому — до поганих подій упродовж дня.

У кого іменини 25 травня

Цього дня іменини святкують Ферапонт, Іван, Вікторія, Роберт та Олена.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Щороку в останню суботу травня в Україні відзначають День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження. Це важливе свято було встановлено Указом Президента України № 563/99 "Про День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження" від 25 травня 1999 року. Він не лише привід для святкування, а й час для підбиття підсумків та визнання внеску тих, чия робота сприяє культурному розвитку української нації.

На жаль, російська агресія продовжує тероризувати українців, і 23 травня окупанти вдарили по друкарні "Vivat" у Харкові. Відомо про 7 загиблих співробітників компанії, 21 особа отримала поранення.

У світі 25 травня зустрічають Всесвітній день щитовидної залози, День щасливого білета, День Африки, День рушника, Міжнародний день зниклих дітей, Міжнародний день спадкових порід (International Heritage Breeds Day, щорічно в суботу третього повного тижня травня), День створення світу, День "Співайте голосніше" (Sing Out Day), День служби пропаганди безпеки дорожнього руху, День гордості комп’ютерників або День гордості ботанів (Geek Pride Day) та Свято свободи зачісок.

Раніше ми писали, коли святкують Трійцю в Україні 2024 року. Дата свята переходить і залежить від Великодня, який цього року випав на 5 травня.