Яке сьогодні, 21 травня, свято: що можна і не можна робити цього дня

Читать на русском
Автор
1264
Яке сьогодні свято — День святих Костянтина та Олени
Яке сьогодні свято — День святих Костянтина та Олени. Фото Freepik

Сьогодні у християн День святих Костянтина та Олени, в який не можна носити чорний одяг і витирати пил

У вівторок, 21 травня, православні віряни та греко-католики вшановують пам’ять святителя царя Костянтина та його матері, рівноапостольної цариці Олени Константинопольської. За старим стилем у церковному календарі святі шануються 3 червня.

Костянтин Великий (285-337) був сином Констанція Хлора та святої цариці Олени (бл. 250-330). За правління імператора Діоклетіана, 18-річного Костянтина забрали від батьків і відвезли до Нікомедії, де він жив при дворі як заручник. Коли Діоклетіан зрікся престолу, Костянтин повернувся до Галії, де після смерті батька в 306 році його проголосили імператором.

Він зробив значні зміни не тільки в історії Візантії, а й у всьому світі. У 312 році, перед вирішальною битвою з кесарем Максентієм, Костянтин побачив на небі хрест і напис "Сим перемагай". Наступного дня він наказав своїм воїнам нанести зображення святого хреста на прапори. Після перемоги він урочисто увійшов до Риму і наказав встановити свою статую з хрестом у правій руці на площі.

Незабаром Костянтин видав у Мілані перший указ, що дозволяє всім вільно сповідувати християнство. Через рік було випущено другий указ, який наказує повернути християнам все майно, конфісковане під час гонінь, та їх місця богослужінь.

У 322 році Костянтин став єдиним правителем Римської імперії й християнство стало офіційною релігією. Поступово він охолов до Риму та заснував нову столицю на берегах Босфору, названу Константинополем.

Незадовго до смерті Костянтин прийняв хрещення і мирно помер під час молитви 21 травня 337 року. За свої великі заслуги православна церква зарахувала його до рівноапостольних. Також у цей день святкується день святої рівноапостольної цариці Олени Константинопольської.

Святі Костянтин та Олена
Святі Костянтин та Олена

Олена прийняла християнство під впливом сина, коли їй було за 60 років, але встигла багато зробити для церкви. У віці 80 років вона вирушила до Єрусалиму на пошуки християнських святинь і допомогла перевезти до Константинополя важливі реліквії – частки Гробу Господнього та Животворчого Хреста.

Традиції та прикмети на 21 травня

Цього дня у давнину зазвичай займалися посівом льону. Однак, якщо з якоїсь причини це було неможливо, наприклад через дощову погоду, господар все одно виходив у поле і кидав у землю хоча б жменю насіння. Також раніше 21 травня сіяли гречку, ячмінь та пізню пшеницю.

  • Дощовий день — осінь буде непогодною.
  • Зірки сильно мерехтять — до негоди.
  • Веселка з’явилася на західній стороні – буде дощ.
  • Зозуля кукує – буде сонячна погода.
  • Коло навколо Місяця — на похмуру погоду.
  • Туман над лісом — буде багато грибів.

Що не можна робити 21 травня

  • Витирати пил — у житті почнеться чорна смуга.
  • Носити чорні речі — до сварок та конфліктів.
  • Підіймати з землі чи підлоги знайдені чужі сережки — на нещастя.

У кого іменини 21 травня

Цього дня іменини святкують Олена, Костянтин, Касьян, Кирило, Феодор, Михайло та Ярослав.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

21 травня світова спільнота відзначає Міжнародний день чаю (International Tea Day), Міжнародний день динозаврів (International Dinosaur Day, щороку в третій вівторок травня), Всесвітній день культурної різноманітності в ім’я діалогу та розвитку, День музи та натхнення, Всесвітній день медитації, Міжнародний день Космосу, День захисту від безробіття, День обміну талісманами, День інвентаризатора (День працівника БТІ), День полуниці із вершками.

Раніше ми писали, коли святкують Трійцю в Україні 2024 року. Дата свята переходить і залежить від Великодня, який цього року випав на 5 травня.