Ваші предки були першими українськими "дальнобійниками", якщо прізвище звучить так: перевірте своє

Читать на русском
Автор
Ваші предки були першими українськими "дальнобійниками", якщо прізвище звучить так: перевірте своє Новина оновлена 15 травня 2024, 15:59

Люди з такою професією були помічені ще у 9 столітті

Українські прізвища можуть багато розповісти про своїх носіїв. Зокрема, навіть про рід діяльності ваших предків.

Телеграф", ґрунтуючись на роботі "Сучасні українські прізвища" мовознавця Юрія Редько, розповідає про українські родові імена, які давали древнім "дальнобійникам". Якщо ваше родове ім’я таке звучить, то, можливо, ваші предки були саме такими людьми.

Справа в тому, що ще у 9-13 столітті за часів Київської Русі на території України вже працювали "дальнобійники". То були справжні українські династії промисловців. Вони транспортували на південь, головним чином, зернові, мед та віск, а також шкіру для взуття та кожухів, експортували за кордон через порти Чорного та Азовського морів. Поверталися додому, везли сіль та сушену рибу. Називали цих людей чумаками.

Як зазначає Редько, саме за свій рід діяльності деякі українці й отримали таке прізвище: Чумак (а також похідні від нього). Це прізвище, до речі, є одним із найпопулярніших в Україні та записано в 11 областях.

Нагадаємо, раніше ми писали про українські прізвища, які давали лише тим, хто має смак в одязі.