Всього дві літери: найкоротші українські прізвища, як вони утворились та що означають

Читать на русском
Автор
512
Українка Новина оновлена 14 травня 2024, 15:37
Українка. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Утворилися не тільки від назв тварин

Походження українських прізвищ досить різноманітне є ті, що вказують на глибоку віру у Бога або особливі здібності. Проте є серед етнічних родових імені і найкоротші, тобто односкладні прізвища.

Про це йдеться у книзі українського мовознавця Юліана Редька "Сучасні українські прізвища". Зазначається, що в українській мові не так багато односкладових прізвищ.

Такі родові імена діляться на групи, зокрема, прізвища утворені від імен, за місцем проживання, за професією чи за якоюсь індивідуальною ознакою.

Першу групу прізвищ складають ті, що виникли на основі імен — Сай, Сак, Бар (Бартоломій), Мих (Михайло), Ник (Никифор), Паш (Павло), Філь (Филимон).

Друга, це родові імена, що походять від місця проживання чи території походження когось із предків — Грек, Лях, Тур, Чех, Серб, Прус тощо.

Ще одна вагома лексична група – прізвища, утворені від професії. До них відносять — Дяк, Шмід (з німецької "коваль"), Рой, Рій, Роїк, Фліс, Поп, Коц (грубе полотно).

Деякі односкладні прізвища утворювали і за особливостями зовнішності, наприклад, Ніс, Зуб, Вух, Глух, Рудь, Вус, Ус, Чуб, Міць, Смик.

Також є короткі й анімалістичні родові імена, зокрема, Лис, Вовк, Кіт, Жук, Лось, Шпак, Грак, Сом.

Раніше "Телеграф" писав про найпоширеніші прізвища по областях України.