Річка Мертвовод на Миколаївщині була нелагідна й до росіян у 2022 році: звідки взялася моторошна назва

Читать на русском
Автор
1323
Річка напрочуд гарна
Річка напрочуд гарна. Фото photographers.ua

В Україні безліч прекрасних та таємничих місць

На Миколаївщині біля села Трикрати у Актівського каньйону протікає річка з кришталево чистою водою та моторошною назвою — Мертвовод. Вода річки містить сірководень, що надає їй дивовижного кольору.

"Телеграф" розповідає, чому річка має таку незвичайну назву. Є кілька версій.

За однією з них, там скіфи відправляли в останню путь царів. Давньогрецький історик Геродот описав річку в четвертій книзі "Мельпомена", вказав її скіфську назву "Ексампей", що означало "Священні шляхи". Інші дослідники пізніше припускали, що ця місцевість мала сакральний характер. На їхню думку, вона була шляхом, яким відправляли скіфських царів у скелясте джерело, яке вважалося входом у підземний світ мертвих. Тому річка й отримала таку назву.

Існують і не менш яскраві народні перекази, які це пояснюють. Розповідають, що річка дістала назву Мертвовод після битви козаків із турками. Тоді вбитих ворогів та загиблих захисників було так багато, що за їхніми тілами не було видно води.

За іншою версією, під час одного з татарських набігів на Дике Поле місцеві жителі, що сховалися по ярах, зварили отруйний відвар трав, який вилили у води річки вище за те місце, де в таборі бенкетували та ділили здобич загарбники. Багато хто з них помер, попивши води з річки, а вона отримала назву Мертвовод.

Цікаво, що річка була непривітною і до росіян. У березні 2022 року українські захисники зупинили окупантів, підірвавши міст через Мертвовод і не пустивши їх углиб міста Вознесенськ. У Вознесенську та на підступах до нього на росіян чекали військовослужбовці ЗСУ та війська територіальної оборони. Росіяни вирулили на підірваний міст, де їх зустріли українські захисники.

Для довідки: Мертвовід протікає територією Кіровоградської та Миколаївської областей України, це ліва притока Південного Бугу. У середній і нижній течії Мертвовод тече вузьким мальовничим каньйоном, який проходить через селище Братське (Миколаївська область). Долина річки Мертвовод входить до складу регіонального ландшафтного парку "Гранітно-Степове Побужжя".

Раніше "Телеграф" розповідав про скелю Чортів Камінь у Львівській області. Поруч із нею немає гір, складається враження, що камінь туди просто хтось приніс.