Вдягали костюми зі шкір і голів тварин: історія свята Геловін і коли його відзначають

Читати російською
Автор
Новина оновлена 05 жовтня 2024, 20:43

Це свято бере початок дохристиянських часів

Геловін — це свято, яке щорічно відзначають у багатьох країнах 31 жовтня. Геловін відомий своїми яскравими костюмованими вечірками, традицією вирізання гарбузів, обрядом "Trick or Treat" (жарт або частування) та іншими атмосферними елементами, що втілюють містичний і страшний настрій свята.

Історія свята має глибокі корені у дохристиянських кельтських традиціях. Свято походить від стародавнього кельтського фестивалю Самайн (Samhain), який відзначався на території сучасної Ірландії та Шотландії.

Самайн відзначали в ніч з 31 жовтня на 1 листопада і це був важливий момент переходу від літа до зими. Вважалося, що в цей час відкривається межа між світом живих і мертвих, і духи можуть відвідувати Землю.

Freepik

Кельти в ті часи запалювали вогнища і вдягали костюми зі шкір і голів тварин, аби відлякувати привидів. Такі ритуали стали основою сучасних образів на Геловін. З приходом християнства Самайн трансформувався у День Всіх Святих, який католицька церква почала відзначати 1 листопада. Переддень свята — All Hallows' Eve — з часом став називатися Хелловіном, зберігаючи частину давніх традицій та символіки. В наші часи Геловін відзначається 31 жовтня.

Символи Геловіна

Гарбузи з вирізаними обличчями (Jack-o'-lantern) — головний символ Геловіна, який символізує зв'язок із духами та захист від злих сил.

Привиди, відьми, скелети та вампіри — персонажі, пов'язані зі світом мертвих, які переважно асоціюються з жахами та містикою.

Чорні кішки — часто вважаються провісниками невдач і зв'язуються з відьомськими легендами.

Павуки та кажани — традиційно асоціюються з темними силами та ніччю, додаючи святу відчуття страху.

Фото: freepik /Freepik

Як святкують Геловін в Україні

Хоча в Україні Геловін не є традиційним святом, воно набуває популярності серед молоді. У містах, і навіть селах, влаштовують розважальні заходи, а до початку повномасштабного вторгнення навіть були тематичні вечірки.

Раніше "Телеграф" розповідав, скільки вихідних в українців в жовтні 2024. Ми підготували для вас календар свят.