День горілки в Україні: справжня дата свята та де його відзначають 4 жовтня

Читати російською
Автор
Новина оновлена 04 жовтня 2024, 10:48

Горілка – важлива частина більшості свят у світі

Цей алкогольний напій не лише виставляють під час святкування будь-якої події. Горілку як інгредієнт люблять використовувати в кулінарії й навіть при звичайному генеральному прибиранні. Але не всі знають, коли відзначають День горілки в Україні.

Багато хто думає, що свято, присвячене цьому багатовіковому напою, припадає на 4 жовтня. Це правда, але це відбувається в США. Саме у цій країні сьогодні святкують Національний день горілки – National Vodka Day.

"Оскільки вона очищена від багатьох небезпечних хімікатів і має менше побічних ефектів для організму, багато хто вважає горілку одним із найменш небезпечних алкогольних напоїв. Однак, завдяки вмісту алкоголю від 35 до 60 відсотків, вона є одним із найміцніших напоїв, здатних швидко та ефективно п'янити", — йдеться на офіційному сайті National Vodka Day.

Коли День горілки в Україні

Один із можливих днів народження горілки відзначається 31 січня, коли російський хімік Дмитро Менделєєв захистив свою докторську дисертацію під назвою "Міркування про поєднання спирту з водою". Ця робота стала джерелом легенди, що саме Менделєєв винайшов горілку. Однак це не відповідає дійсності. Менделєєв лише науково вивчив та описав процеси, які використовувалися протягом багатьох століть до нього.

24 травня вважається Днем української горілки. Ця дата не має чіткої історичної прив’язки. Але це зовсім не заважає святкувати її саме цього дня. До речі, любителі та знавці горілки у багатьох країнах відзначають День вогняної води 6 серпня.

Фото: pixabay

Горілка є невід’ємною частиною багатьох свят. Точної дати народження цього напою не знає ніхто. Відомо лише, що вона, ймовірно, з’явилася у Східній Європі наприкінці Середньовіччя, ймовірно, на землях Великого князівства Литовського, яке охоплювало території сучасних Литви, Польщі, України та Білорусі.

Додамо, що однією з особливостей життя в СРСР була схильність радянської людини "прикластися до пляшки". Раніше "Телеграф" розповідав, для чого радянська влада споювала людей.