Церковне свято 2 жовтня: що сьогодні не можна робити, щоб не привернути невдачу

Читать на русском
Автор
Яке сьогодні свято - День пам'яті святого священномученика Кипріяна
Яке сьогодні свято - День пам'яті святого священномученика Кипріяна. Фото Freepik

Розповідаємо про традиції та прикмети цього дня

Сьогодні, 2 жовтня православні віряни вшановують пам'ять святого священномученика Кипріяна та мучениці Іустини за новоюліанським церковним календарем. За старим стилем свято відзначається 15 жовтня.

Кипріян народився в Антіохії у 3 столітті. Спочатку він був відомим чаклуном і володів значними знаннями у сфері магії та окультизму. Його запросили, щоб допомогти язичнику Аглаїду завоювати християнку Іустину, але молитва Іустини розбила всі його чари. Побачивши силу християнської віри, Кипріян вирішив відмовитися від язичництва і чаклунства, прийняв хрещення та став християнським священиком.

Іустина, яка також зазнала переслідувань за свою віру, підтримувала Кипріяна на його духовному шляху. Разом вони проповідували християнство і зміцнювали віру серед інших. Під час гонінь на християн у правління імператора Діоклетіана, Кипріяна та Іустину було схоплено й страчено за відмову зректися віри.

Традиції та прикмети 2 жовтня

Віряни в цей день звертаються до святого Кипріана за захистом від злих сил, оскільки він колись сам був чаклуном і добре розумів, як захищати від темних впливів.

Люди також можуть запалювати свічки та проводити молитви, щоб очистити дім від злих духів і негативної енергії. Багато хто вірить, що молитви в цей день допомагають зцілити душевні та тілесні хвороби.

  • Якщо на свято Кипріяна холодно і вітряно — зима буде суворою.
  • Туман у цей день віщує теплу зиму.
  • Якщо вранці випав перший мороз — значить, осінь скоро закінчиться, і зима буде ранньою.

Що не можна робити 2 жовтня

  • Не варто фізично працювати — в цей день природа має "відпочити". Інакше можна накликати неприємності у найближчому майбутньому;
  • Не варто впускати в будинок чужих людей;
  • Краще не приймати подарунки від незнайомих людей;

У кого іменини 2 жовтня

Цього дня іменини святкують Андрій, Борис, Василь, Георгій, Давид, Дмитро, Іван, Костянтин, Михайло, Петро, Степан, Федір, Олександра, Ганна, Юстина.

Раніше "Телеграф" ділився календарем свят на жовтень 2024. Ми зібрали для вас усі свята другого місяця осені.