До неї зверталися політики, але допомогти собі не змогла: як прославилася цілителька Марія Стефанія і від чого вона померла (фото)

Читать на русском
Автор
Справжнє ім’я Марії Стефанії — Зоя Реут Новина оновлена 30 вересня 2024, 21:24
Справжнє ім’я Марії Стефанії — Зоя Реут. Фото Соцсети

Вона мала звання професора та знімалася у серіалі "День народження Буржуя"

Травниця Марія Стефанія (справжнє ім’я Зоя Реут) здобула широку популярність у 90-х. Її часто порівнювали із болгаркою Вангою та Анатолієм Кашпіровським, допомагала відомим людям, але собі допомогти не змогла.

Вона вважається однією з перших у незалежній Україні цілительок. "Телеграф" розповідає, що відомо про Марію Стефанію, в яких передачах українці могли її бачити, і від чого цілителька померла.

Що відомо про Марію Стефанію

Народилася 5 липня 1945 року у селі Новомихайлівка Миколаївської області. Свої здібності, як казала жінка, вона отримала від бабусі, яка багато знала про водо- та траволікування. У сфері народної медицини Марія Стефанія почала офіційно працювати у 1990 році у місті Вишневе (Києво-Святошинський район Київської області), де її чоловік, відставний підполковник, отримав квартиру після виходу на пенсію.

марія стефанія зоя реут
Фото: niknews.mk.ua

Українська травниця не мала вищої освіти, проте мала звання професора. Річ у тім, що у січні 1992 року Марію Стефанію запросили до Асоціації народної медицини при медичному інституті МОЗ України. Там підтвердили її "особливі можливості у сфері володіння тонкою надчутливою енергією, що можна застосовувати у нетрадиційній медичній практиці". Вона працювала з хворими у шпиталях Києва під наглядом лікарів та зуміла закінчити курси "Основи медичних знань" та "Фітотерапія".

Цілителька лікувала за допомогою дотиків рук, трав’яних настоїв і довгих молитов. З чуток, вона нібито могла вилікувати від будь-якої хвороби та навіть раку.

марія стефанія
Фото: koziatyn.info
Марія Стефанія з квітами
Фото: glavcom.ua

У середині 90-х ім’я Марії Стефанії стало настільки широко відомим, що до неї почали звертатися не тільки прості люди. У неї нерідко просили допомоги політики, зокрема Леонід Кучма, та відомі артисти: Софія Ротару, нинішні путіністи Кіркоров, Лещенко, Якубович та інші.

марія стефанія леонід якубович
Марія Стефанія з Леонідом Якубовичем
Валерій Леонтьєв Марія Стефанія
Валерій Леонтьєв із Марією Стефанією

Марія Стефанія також проводила прийоми за кордоном — в Ізраїлі, Франції, Німеччині та США, часто з’являлася на телебаченні. Українці могли бачити її у серіалі "День народження Буржуя" (1999-2001). Там травниця грала саму себе та багато імпровізувала.

марія стефанія День народження Буржуя
Кадр із серіалу "День народження Буржуя 2", 2001 рік

На початку 2000-х Марія Стефанія неочікувано припинила свою медійну діяльність. Подейкували, що це було пов'язано з проблемами в особистому житті: смерть мами, розставання з чоловіком і важка операція на кишечнику — видалення пухлини. Втім, 2007 року цілителька стала ведучою кулінарного шоу "Здорова кухня" на телеканалі ICTV, де ділилася рецептами страв із корисних інгредієнтів.

марія стефанія
Єдині фото з телепередачі з Марією Стефанією

Смерть Марії Стефанії

Протягом багатьох років народна цілителька боролася з раком, але здолати тяжку хворобу їй не вдалося. Марії Стефанії не стало 18 квітня 2017 року у 71 рік. Поховали травницю 20 квітня у Вишневому.

Нагадаємо, що від раку лікувалася британська принцеса Кейт Міддлтон. Раніше повідомлялося, який хейт їй полетів після проходження хімієтерапії.