"Відьмин день": чого не варто робити в п’ятницю 13-го, щоб уникнути біди

Читать на русском
Автор
1995
П’ятниця 13 — що не можна робити цього дня Новина оновлена 13 вересня 2024, 10:01
П’ятниця 13 — що не можна робити цього дня. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Для багатьох п’ятниця та число 13 асоціюються з чимось зловісним

Сьогодні — п’ятниця 13-те, яка є одним із наймістичніших днів. Багато хто не звертає уваги на забобони й продовжує займатися звичними справами. Але інші вірять у те, що така п’ятниця притягує негативну енергетику і може завадити планам, адже її недаремно називають "відьмин день".

"Телеграф" з’ясував, чому багато хто побоюється цього дня і чи справді є причини думати, що п’ятниця 13-те приносить нещастя. Також ми підкажемо, чого краще уникати цього дня.

Чому навколо п’ятниці 13-го виникли забобони?

П’ятниця 13-те обросла забобонами через поєднання безлічі факторів. Наприклад, є версія, що таку "славу" цей день отримав тому, що саме в п’ятницю був розіп’ятий Ісус Христос, а число 13 у християнстві часто асоціюється зі зрадою — адже саме стільки апостолів сиділо за столом на Таємній вечері, де Юда здійснив своє зрадництво.

Також п’ятниця 13 пов’язана з масовими арештами тамплієрів у 1307 році за наказом короля Філіпа IV, що також відбулося цього дня. У західній культурі п’ятниця сама по собі вважалася несприятливим днем для початку нових справ, а поєднання її з 13 тільки посилило тривожні очікування.

Згодом страхи та упередження, пов’язані з п’ятницею 13-го, зміцнилися у масовій свідомості завдяки легендам, літературі та кінематографу, створивши навколо цієї дати особливу атмосферу містики та забобонів. Але наукових доказів того, що п’ятниця 13-го справді приносить нещастя, немає. Більшість дослідників вважають, що сприйняття цього дня як невдалого — це скоріше ефект пророцтва, що самоздійснюється, коли люди, чекаючи невдач, схильні помічати й надавати значення будь-яким негативним подіям, які відбуваються цього дня.

Чого слід уникати у п’ятницю 13-го?

З "відьминим днем" пов’язано безліч прикмет і забобонів, які покликані вберегти від можливих невдач. Ось деякі з них:

  • Уникати важливих починань:Цього дня не рекомендується розпочинати нові проєкти, здійснювати великі покупки або одружуватися, бо вважається, що такі починання будуть приречені на невдачу.
  • Не подорожуйте: Поїздки та подорожі у п’ятницю 13-го також під питанням, оскільки існує переконання, що у цей день ймовірність нещасних випадків вища.
  • Не проходьте під сходами: Прохід під сходами й у звичайні дні вважається поганою прикметою, але в п’ятницю 13-го це вважається особливо несприятливим і здатним спричинити нещастя.
  • Ставте на стіл сільничку обережно: Розсипати сіль вважається поганою прикметою, а в п’ятницю 13-го особливо намагаються уникати цього, щоб не залучити сварки або неприємності.
  • У цей день слід уникати конфліктів і бути більш стриманим у спілкуванні, щоб не спровокувати сварки чи непорозуміння, які можуть мати неприємні наслідки.

Раніше "Телеграф" розповідав, скільки вихідних та свят буде у вересні 2024 року. Повний календар на цілий місяць.