Коли Воздвиження Хреста Господнього за новим календарем: що можна і не варто робити

Читать на русском
Автор
518
Ісус Христос був розіп’ятий на хресті Новина оновлена 08 вересня 2024, 17:17
Ісус Христос був розіп’ятий на хресті. Фото Pixabay

Забудьте про дату християнського свята 27 вересня

З 1 вересня 2023 року православна та греко-католицька церкви почали використовувати новоюліанський календар, що призвело до перенесення неперехідних церковних свят на 13 днів раніше. Зокрема це стосується і святкування Воздвиження Хреста Господнього.

Це значуще християнське осіннє свято, присвячене пам’яті про знайдення Хреста, на якому був розіп’ятий Ісус Христос, і повернення його з Персії. Хрест був знайдений Оленою, матір’ю імператора Костянтина Великого. На знак великої знахідки імператор розпорядився звести храм і підняти Хрест на честь Воскресіння Божого Сина, саме на місці розп’яття Ісуса в Єрусалимі.

Воздвиження Хреста Господнього: нова дата

Раніше українці відзначали це важливе церковне свято 27 вересня. Тепер Воздвиження буде 14 вересня. Цього року важлива церковна подія припадає на суботу.

Що можна робити у свято Воздвиження

Цього дня християни відвідують церкву, беруть участь в урочистому богослужінні та моляться. Багато хто дотримується одноденного посту: виключають м’ясні та молочні страви. Також можна окропити своє житло святою водою.

Що не можна робити 14 вересня

  • Їсти м’ясо, рибу, яйця та молочні продукти.
овочі фрукти на столі ріг достатку
Фото: freepik
  • Лихословити, сваритися.
  • Займатися будь-якою важкою працею; прибирати, прати, шити та виконувати будь-яку брудну роботу.
  • Починати нові справи та проєкти.
  • Давати гроші в борг.
  • Бути у поганому настрої, скаржитися на долю.

Нагадаємо, що у першому місяці осені багато державних свят. Раніше "Телеграф" публікував календар важливих подій та вихідних у вересні 2024.