Дитина сама захоче йти в нову школу: ось, що треба їй сказати

Читать на русском
Автор
Поради як адаптувати дитину до навчання у новій школі
Поради як адаптувати дитину до навчання у новій школі. Фото Canva

Спілкуйтеся з дитиною та обговорюйте, що її турбує

Починається новий навчальний рік у школах, а це означає, що дітям доведеться рано вставати, робити уроки та ще купа речей, які не завжди їм подобаються. У цьому питанні важливу роль грає підготовка батьків. А особливо — якщо ви переводите дитину в іншу школу.

"Телеграф" підготував кілька порад, що варто сказати дитині перед вступом у нову школу. Ці рекомендації знадобляться вам перед новим навчальним роком.

Обговоріть страхи

Насамперед варто дізнатися, через що може хвилюватися ваша дитина перед новою школою. Це страх їсти наодинці, не порозумітися з однолітками або побоювання нових предметів? Для цього треба заздалегідь з'ясувати, чи носять у цій школі форму, як зазвичай харчуються діти. Можна дати дитині якусь їжу, аби вона поділилась з однокласниками й таким чином встановила контакт.

Перше враження

Перше враження можна скласти тільки один раз. Поспілкуйтеся з дитиною, якою б вона хотіла, щоб її запам'ятали довколишні. Нехай буде привітною з вчителями та однокласниками та намагається зі всіма поспілкуватися. У класі точно знайдуться діти, які матимуть схожі інтереси. Для цього дитина може розповісти щось про себе та ставити питання іншим.

Гуртки

Хорошою ідеєю буде з'ясувати, які гуртки є в школі та запитати дитину, що її цікавить. На таких заняттях легко знайти теми для розмови з іншими, щоб подружитися. Так, вона зможе розвиватися та знайти собі друзів.

Обговорити все заздалегідь

Поясніть своєму сині чи доньці, що її чекає багато нового — вчителі, однокласники, предмети. І до цього всього доведеться звикнути та пристосуватися. Запитайте, що може полегшити процес адаптації дитині? Можливо, варто самостійно вести її в школу? Або ж вона хоче оновити гардероб? Варто звертати увагу на будь-які дрібниці, які можуть стати в пригоді.

Підтримка

Будь-які труднощі набагато легше долати, коли поруч є людина, котра підтримає та дасть настанову. Ви — як батько чи мати повинні бути опорою для дитини, цікавитись, що її турбує та розв'язувати ці проблеми. Тоді вона буде почуватися захищеною та буде вам довіряти.

Раніше "Телеграф" розповідав, як навчити дитину рано прокидатися до школи. Є кілька дієвих порад, які буде корисно дізнатися.