Усікновення голови Івана Предтечі: сильні молитви і що не можна робити

Читать на русском
Автор
999
Усікновення голови Івана Предтечі відзначається 29 серпня
Усікновення голови Івана Предтечі відзначається 29 серпня. Фото uapc.te.ua

В цей день не можна різати щось кругле

Сьогодні, 29 серпня, православні християни відзначають Усікновення голови Івана Предтечі за новоюліанським церковним календарем. Раніше українці вшановували пам’ять святого 11 вересня.

Святий Іван Хреститель, відомий також як Іван Предтеча, був проповідником і аскетом, який хрестив Ісуса в річці Йордан. Іван був голосом, який закликав до покаяння і підготовки до приходу Спасителя. Він відкрито критикував правителя Ірода Антипу за його аморальні дії, зокрема за незаконний шлюб з Іродіадою, дружиною його брата.

Розгнівана Іродіада підмовила свою дочку Саломію попросити в Ірода голову Івана Хрестителя в нагороду за танець на його святі. Ірод, хоча і не хотів вбивати Івана, через свою обіцянку і побоювання втратити авторитет, наказав відтяти голову святому. Це сталося 29 серпня, і з того часу ця подія вшановується як день мучеництва Івана Предтечі.

Що не можна робити у день Усікновення голови Івана Предтечі

  • заборонено їсти м’ясні та молочні продукти — це день найсуворішого посту;
  • не слід братися за ніж, сокиру та інші гострі предмети. Вважається, що це може накликати на себе неприємності або навіть спричинити нещасні випадки;
  • не можна їсти їжу круглої форми та червоного кольору. Це включає хліб, яблука, кавуни, помідори, та інші продукти, що нагадують форму голови або мають колір крові, в пам'ять про мученицьку смерть Івана.

Молитви у День Усікновення голови Івана Хрестителя

Хрестителю Христів, чесний Предтече, крайній пророче, перший мученику, постників і пустельників наставнику, чистоти вчителю та ближній друже Христів! Тебе благаю, і тобі вдаючись не відкинь мене від твого заступу, не залиши мені гріхів, що впав багатьма; віднови душу мою покаянням, як друге хрещення; очисти мене, гріхи опоганеного, і примуси вниз, і дозволь нікчемно війти, у Царство Небесне. Амінь.

***

Святий Предтечі і Хрестителю Христовий Іоанну! Проповідник сий покаяння, каються не погорди нас, але молися до Владиці Христу за нас, негідних рабів, сумовитих, немічних, у многія гріхи впадших. Смерті убо чаєм, про гресех же наших ніколи ж поболехом і про Царство Небесне не попекохомося: але не погорди нас, Хрестителю Христовий, чесний Предтечі, болій народжених всіх, постником і пустинником наставнику, чистоти вчителю і ближній друже Христовий.

Тебе молимо, до тебе вдаємося: не відкинь нас, які просять твого заступництва, обнови душі наша покаянням, еже є друге хрещення: твоїм клопотанням перед Господом випроси нам очищення гріхів. Уста негідна волають до тебе, і душа смиренна молиться, серце скрушене з глибини зітхає: простри пречисту твою правицю і захисти нас від ворогів видимих і невидимих.

***

Святий Іване Предтече, передвіснику і хрестителю Господа нашого Ісуса Христа, моли Бога за нас грішних, щоб врятував нас від усякого зла і вчинив нас достойними Його небесного Царства. Амінь.

Раніше "Телеграф" ділився церковним календарем на серпень 2024. З вересня 2023 року багато свят набули нових дат.