День пам'яті Захисників України: історія події та коли відзначаємо

Читать на русском
Автор
29 серпня вшановуємо полеглих героїв у м. Іловайськ Новина оновлена 28 серпня 2024, 10:21
29 серпня вшановуємо полеглих героїв у м. Іловайськ. Фото ecodep.kyivcity.gov.ua

В цей день вшановуємо пам'ять героїв, які віддали життя за Україну

Щорічно 29 серпня наша країна відзначає День пам'яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Це день вшанування пам’ять героїв, які поклали життя за Україну.

Історія цього пам’ятного дня пов'язана з трагічними подіями, які відбулися в кінці серпня 2014 року під час війни на сході України. 29 серпня 2014 року став днем однієї з найкривавіших і найболючіших битв сучасної історії України — Іловайського котла. Ця битва стала символом героїзму та одночасно великої втрати для української армії.

В той день українські військові повинні були вийти з окупованого Росією та "ДНР" Іловайська. Окупанти обіцяли відкрити гуманітарний коридор для наших військових, але цинічно обстріляли їх під час виходу з міста. 366 людей загинули, а ще сотні зникли безвісти за офіційними даними.

День пам'яті Захисників України був офіційно започаткований указом Президента України Володимира Зеленського 23 серпня 2019 року. Ініціатива встановлення цього дня належала президенту та громадським організаціям, які активно виступали за увічнення пам'яті загиблих героїв.

Символ цього дня — соняшник. Цей атрибут започатковано, оскільки на півдні та південному сході країни, де загинули військові ЗСУ, багато соняшникових полів.

Триває третій рік повномасштабної війни в Україні, яку веде Росія. Цинічні дії та методи ведення війни не змінилися з часів Майдану, окупації Криму, Донецької та Луганської областей російськими військами. Країна-агресорка продовжує вбивати наших людей, порушувати власні обіцянки і влаштовувати ракетні атаки на цивільні об’єкти.

У цей день по всій країні відбуваються жалобні заходи, покладання квітів до пам'ятників, хвилини мовчання та інші акції пам'яті. Люди збираються на військових кладовищах, у храмах і на площах міст, щоб віддати шану загиблим героям.

Раніше "Телеграф" ділився церковним календарем на вересень 2024. Ми зібрали для вас усі важливі події першого місяця осені.