Успіння Пресвятої Богородиці: прикмети, традиції та заборони у свято

Читать на русском
Автор
1636
За старим стилем свято відзначають 28 серпня Новина оновлена 28 серпня 2024, 13:04
За старим стилем свято відзначають 28 серпня. Фото Freepik

За новим стилем це свято відзначають 15 серпня

Сьогодні, 28 серпня, православні християни відзначають Успіння Пресвятої Богородиці за старим стилем. За новоюліанським церковним календарем ця подія святкується 15 серпня, на 13 днів раніше.

Перед своєю смертю Марія отримала звістку від архангела Гавриїла про те, що настав час її відходу до Бога. Після цього вона зібрала апостолів, які, за божественним провидінням, зібралися навколо неї, щоб попрощатися. На третій день після її смерті апостоли не знайшли її тіла в гробниці — воно було вознесене на Небо.

Згідно з віруванням, Марія була взята на Небо з душею і тілом, і саме це подія називається "Успінням" — від слова "успокій", що означає "сон". Це підкреслює, що її смерть не була остаточним кінцем, а лише переходом до вічного життя.

Традиції на Успіння Пресвятої Богородиці

Освячення плодів. У цей день у церквах також освячують плоди нового врожаю, зокрема яблука, виноград, груші та інші фрукти. Це символ подяки Богу за щедрість природи.

Богослужіння. У храмах проводяться святкові літургії та богослужіння, присвячені Діві Марії. Це один із найважливіших днів у церковному календарі, коли віряни приходять до храмів, щоб помолитися та взяти участь у святковій службі.

Успенський піст. Перед святом, з 14 по 27 серпня, православні християни дотримуються Успенського посту, одного з найсуворіших постів у році. Це час духовного очищення, молитви та утримання від їжі тваринного походження.

Прикмети

  • гарна погода в цей день — очікуйте на прохолодне бабине літо;
  • якщо в небі видно веселку — осінь буде тепла;
  • літає багато павутиння — зима буде морозною, але снігу багато не буде;
  • дощить — такою буде і осінь.

Що не можна робити на Успіння Пресвятої Богородиці

  • Займатися фізичною працею. Заборонено працювати в полі, робити ремонт або прибирати. В цей день слід зосередитися на духовному
  • Шити, прати, прасувати. Згідно з віруваннями, така праця може привернути невдачі.
  • Розважатися. Гучні святкування та розваги влаштовувати не варто. В цей день краще молитися.
  • Лаятися та конфліктувати. Це може негативно вплинути на ваше життя в наступному році.

Раніше "Телеграф" ділився церковним календарем на вересень 2024 року. Ми зібрали для вас усі церковні свята першого місяця осені.