Чи буде додатковий вихідний на День Незалежності 2024: дата та історія свята

Читать на русском
Автор
Чи буде в понеділок додатковий вихідний Новина оновлена 20 серпня 2024, 11:48
Чи буде в понеділок додатковий вихідний. Фото Freepik

Це важливе свято для кожного українця

День Незалежності України відзначається щорічно 24 серпня. Це головне державне свято, яке символізує суверенітет і незалежність України. Цей день є знаковим для кожного українця, бо нагадує про свободу нашої держави.

Вихідний день під час воєнного стану у 2024 році

У 2024 році День Незалежності України припадає на суботу. У мирний час це було б державним вихідним днем, який, відповідно до законодавства, переносився б на понеділок, 26 серпня. Проте під час дії воєнного стану, який триває в Україні з 2022 року через російське вторгнення, ситуація змінюється.

Відповідно до українського законодавства, під час воєнного стану дію державних вихідних скасовують, що включає й святкові дні. Тому 24 серпня 2024 року не буде офіційним вихідним днем. Втім, це не означає, що свято не відзначатимуть. Навпаки, у важкі часи День Незалежності набуває особливого значення, адже він стає нагодою для кожного українця висловити свою підтримку державі та надію на перемогу.

Фото: freepik

Історія свята

24 серпня 1991 року у Верховній Раді Української Радянської Соціалістичної Республіки відбулося засідання, під час якого був прийнятий Акт про проголошення незалежності України. Цей документ фактично оголосив про вихід України зі складу Радянського Союзу та створення незалежної держави. Акт проголошення незалежності був прийнятий на фоні загальної кризи радянської влади і став вирішальним кроком до утворення суверенної України.

Раніше "Телеграф" ділився календарем свят на серпень 2024. Ми зібрали для вас усі визначні дні останнього місяця літа.