У кращому разі заплатите штраф: що не можна вивозити з відпочинку

Читать на русском
Автор
Вивезення частин екосистеми заборонено Новина оновлена 16 серпня 2024, 18:32
Вивезення частин екосистеми заборонено

Чому вивозити мушлі та пісок — не найкраща ідея

Для деяких людей привезти додому з відпустки мушлі, пісок та інші натуральні продукти – це частина подорожі. Але вивозити такі сувеніри за межі країни можна не в усіх країнах.

За вивезення деяких сувенірів можуть загрожувати серйозні штрафи, а в деяких випадках навіть тюрма. Тому не зайвим буде знати, які саме предмети заборонені як сувеніри на найпопулярніших курортах.

Заборонені сувеніри

Збирання черепашок – популярне заняття дітей та дорослих на відпочинку. Мушлі часто потрапляють у ваш багаж. Але важливо знати, що з популярного у багатьох українців Єгипту суворо заборонено вивозити корали, раковини та черепашки. Така сама заборона діє в Домінікані, ОАЕ, Італії, Новій Зеландії та Туреччині та Таїланді.

Пісок є важливим фактором для екосистем і тому, якщо ви вирішите прихопити з собою цю частинку пляжу, це може обернутися справжньою проблемою. Наприклад, з Таїланду не можна вивозити звичайний пісок з пляжу, оскільки він є власністю короля — тобто ви крадете у нього. На Сардинії також діють суворі правила: якщо ви візьмете пісок з острова, на вас може чекати штраф у розмірі від 500 до 3000 євро (26600 — 136 тис. грн). На гавайських пляжах за спробу забрати трохи чорного вулканічного піску туристу загрожує штраф у 100 тис. доларів (понад 4 млн гривень). Також не можна брати пісок із пляжів у Єгипті, ОАЕ, Італії, Туреччині.

Камені красивої форми або яскравого кольору є популярним сувеніром для туристів. Однак у деяких країнах діють суворі правила. У Туреччині, наприклад, не варто ризикувати із вивезенням каміння. Тут кожен оброблений камінь вважається культурним та природним надбанням, зазначає Utopia. У Греції заборонено брати собі каміння з археологічних пам’яток.

Це лише частина заборон на вивезення тих чи інших сувенірів із різних країн. Такі закони та обмеження діють у всіх страх світу. Тому, перш ніж щось вивозити з країни, дізнайтеся митні правила.

Раніше "Телеграф" розповідав про хитрий лайфхак із сумкою. Він допоможе не стати жертвою вуличних шахраїв у Барселоні.