Вірянам на замітку: що робити в останній день Успенського посту

Читать на русском
Автор
Останній день посту перед Успінням Пресвятої Богородиці - особливості
Останній день посту перед Успінням Пресвятої Богородиці - особливості. Фото Freepik

Зверніть увагу, що слід робити в цей день

Успенський піст вважається одним із найважливіших у році, хоча триває всього 2 тижні. У 2024 році за новоюліанським календарем він почався 1 серпня й завершується у середу, 14 серпня.

"Телеграф" розповість вам, що треба робити в останній день Успенського посту. Окрім того, яких заборон варто дотримуватися у свято.

Традиції

Серпневий піст передує великому релігійному святу — Успінню Пресвятої Богородиці. Подія символізує перехід Діви Марії з земного життя до Бога.

Це важливе свято для християн, тож вони продовжують дотримуватися посту. Останній день вважається найсуворішим, тому віряни особливо уважно ставляться до заборон.

Зокрема, християни обмежуються у споживанні певних продуктів — м'ясі, молочних виробах, яйцях, рибі. Натомість їдять різні каші, фрукти, овочі, мед і горіхи.

Обов'язково треба у цей день відвідати храм. Християни поспішають на Всеношну службу до Успіння Пресвятої Богородиці. Вони моляться за здоров'я своїх рідних і близьких до Діви Марії та висловлюють вдячність за все, що мають.

Загалом в останній день посту потрібно робити добрі вчинки, молитися та просити пробачення за свої гріхи. Також хорошою ідеєю буде зайнятися благодійністю та волонтерством.

Заборони

Останній день посту, як і всі інші, супроводжується деякими заборонами. Зокрема, не можна:

  • вінчатися та проводити весілля;
  • пліткувати, чинити підлість, заздрити, допускати погані думки;
  • влаштовувати будь-які гучні гуляння та забави;
  • їсти м'ясо, молочну продукцію та яйця;
  • вживати алкоголь;
  • відмовляти, коли хтось просить щось зробити.

Раніше "Телеграф" писав, коли відзначаємо Горіховий Спас у 2024 році. Маєте кілька днів, щоб підготуватися до великого релігійного свята.