Церковне свято 14 серпня: що не можна робити сьогодні, щоб не втратити заощадження

Читати російською
Автор

Цього дня наші предки дотримувалися деяких заборон та спостерігали за погодою

Сьогодні, 14 серпня, за новим церковним календарем віруючі відмічають День перенесення мощів святого преподобного Теодосія Печерського. У цей день християни моляться, а також дотримуються деяких заборон, щоб не накликати лиха.

Церковне свято 14 серпня

Перенесення мощів святого преподобного Теодосія Печерського вважається важливою подією. Як для стародавньої історії Києво-Печерської лаври, так і для православної церкви загалом. Святий Теодосій був одним із засновників Києво-Печерської лаври, тож у святині його дуже шанують. Свого часу Теодосій був шанованим церковним діячем та духовним наставником. Він жив у XI столітті, а народився неподалік Києва — у Василькові.

Помер святий Теодосій у 1074 році і був похований у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Вважається, що його мощі мають чудотворну силу і можуть зцілювати віруючих. Перенесення мощів святого преподобного Теодосія Печерського відбулося 14 серпня 1091 року.

14 серпня — що не можна робити цього дня

Наші пращури цього дня намагалися не готувати випічку, страви з тістом, навіть пісні. Вважалося, що якщо порушити цю заборону, то можна втратити свої заощадження та зіткнутися із серйозними фінансовими проблемами.

Крім того, незаміжнім дівчатам заборонялося цього дня одягати старий пошарпаний одяг — це, згідно з віруваннями, призводило до самотності.

Погодні прикмети на 14 серпня

  • Якщо дме тихий вітер — до сухої осені.
  • Якщо у цей день злива — осінь буде холодною.
  • Якщо дуже вітряно — чекайте холодної дощової осені.

Іменини 14 серпня

Цього дня свої іменини відзначають: Олександр, Дмитро, Тимофій, Федір, Софія.

Раніше "Телеграф" розповідав, скільки вихідних у серпні 2024 року і що відзначатимуть українці. Повний календар свят.