День літнього сонцестояння вже зовсім скоро: що не можна робити, аби не накликати біду

Читать на русском
Автор
694
День літнього сонцестояння - дата, традиції та заборони
День літнього сонцестояння - дата, традиції та заборони. Фото Canva

Подія має певні особливості

День літнього сонцестояння — особливе астрономічне явище, яке відбувається щороку. Цієї доби у Північній півкулі стартує астрономічне літо, тоді як у Південній – зима. Такий день має особливі вірування в народі, а також заборони.

У цю добу сонце змінює положення на максимальну відстань на північ від небесного екватора. Тому маємо найдовший день та найкоротшу ніч. "Телеграф" розповість, коли чекати цю подію та що не можна робити в цей день.

Коли День літнього сонцестояння 2024

Сонцестояння завжди припадає на перший місяць літа. Однак його дата постійно змінюється через особливості розрахунку. У 2024 році День літнього сонцестояння припадає на 20 червня, 23:50:20.

Традиції в День літнього сонцестояння

Раніше в цей день відзначали Івана Купала, тому традиції цих свят — багато у чому схожі. Наші пращури в цей день купалися у водоймах, плели вінки, розпалювали вогонь. Вважалось, що як проведеш цей день — таким і буде весь рік.

За народними віруваннями, вода у цей день була цілющою, а кинувши все зайве у багаття — можна було позбавитися всього злого. А от незаміжні дівчата проводили обряд ворожіння, щоб дізнатися свою долю.

Заборони в День літнього сонцестояння

Окрім традицій, у День літнього сонцестояння діють ще певні обмеження. Зокрема:

  • підіймати з землі будь-що;
  • пліткувати, говорити про когось погане, брехати;
  • одягати старий чи нечистий одяг;
  • проявляти зневажливе ставлення до природи, наприклад, рвати квіти.

Раніше "Телеграф" писав, коли українці відзначатимуть Трійцю у 2024 році. Також розповіли про заборони й традиції, яких дотримуються в це свято.