Яке сьогодні, 4 червня, свято: що не можна робити, щоб не випурхнуло з дому щастя

Читати російською
Автор

Дізнайтеся, як сьогодні залучити до оселі багатство та щастя

У вівторок, 4 червня, християни східного обряду вшановують пам’ять святителя Митрофана, Константинопольського патріарха. До зміни церковного календаря на новоюліанський стиль святого шанували щороку 17 червня.

Митрофан жив у III столітті за правління імператора Костянтина Великого. Його батько, Дометій, був рідним братом римського імператора Проба. Під час переслідувань християн він із двома синами втік до Візантії, де пізніше став пресвітером, а потім єпископом Константинополя.

Згодом обидва його сини, Проб та Митрофан, також стали єпископами. На I Вселенському соборі імператор домігся для Митрофана титул патріарха. Таким чином, Митрофан став першим патріархом Константинополя, вже будучи у похилому віці.

Святитель Митрофан прожив 117 років. Його мощі спочивають у Константинополі, у храмі, побудованому на його честь.

Традиції та прикмети на 4 червня

У народному календарі відзначається Митрофанів день, а самого святого прозвали Гнійником. Це не було образою, оскільки гній вважався важливим "помічником" у сільському господарстві. Вважалося, що теплий літній день ідеально підходить для удобрювання ґрунту та забезпечення рясного врожаю.

Необхідно сьогодні навести лад в оселі, потім запалити свічки та накрити стіл для сім’ї та гостей. Це допоможе залучити багатство та щастя.

  • Північний вітер — до негоди.
  • Холодний і сирий вітер із південно-західного боку — до негоди.
  • Східний вітер – до хвороб.
  • Веселка із західного боку — до дощу.
Фото: pixabay
  • Веселка на сході — день буде хорошим.
  • Квіти посилили свій запах — перед дощем.
  • Дощ — негода затягнеться на кілька днів.
  • Духота від самого ранку — до негоди.

Що не можна робити 4 червня

  • Давати в борг і обійматися — це принесе сварку та нещастя.
  • Нещільно зачиняти двері – щастя може випурхнути з дому.
  • Ходити мокрою підлогою — можна не тільки посковзнутися, а й розстатися з близькою людиною.
  • Купатися у відкритих водоймах — водяний потягне на дно.
  • Дивитись на своє відображення у воді, вітринах чи вікнах — можна назавжди втратити кохання.

У кого іменини 4 червня

Цього дня іменини святкують Іван, Северин, Марія, Митрофан, Зосим, Мефодій, Марфа та Петро.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

4 червня у світі та в Україні – Міжнародний день невинних дітей – жертв агресії. Мета цього дня полягає в тому, щоб зрозуміти та відчути біль та страждання дітей по всьому світу, які стикаються з фізичним та емоційним насильством. В Україні це особливо сумна подія, адже маленькі українці страждають від російської агресії та гинуть від ракетних атак країни-терористки.

Також у цей день відзначають Міжнародний день спойлерів, Міжнародний день боротьби з карієсом зубів, День коньяку, День потіхи котячих богів.

У США сьогодні зустрічають День старих дів, День "Обійми свою кішку" (National Hug Your Cat Day), Національний день сиру (National Cheese Day), День кошика для покупок (Shopping Cart Day), День "Зухвалості надії" (Audacity to Hope Day) та День безпеки (National SAFE Day). У Нідерландах – День дідуся та бабусі (Opa en Oma Dag), у Китаї – День пам’яті жертв різанини на площі Тяньаньмень.

Раніше ми писали, коли святкують Трійцю в Україні 2024 року. Дата свята залежить від Великодня, який цього року випав на 5 травня.