Чим обробити помідори, щоб не чорніли: допоможуть ці методи

Читать на русском
Автор
676
Чому чорніють помідори Новина оновлена 30 травня 2024, 17:55
Чому чорніють помідори. Фото pexels.com

Така проблема вимагає термінового втручання

Щоб помідори виросли великими та соковитими, необхідно правильно доглядати їх. Однак іноді плоди починають чорніти, що може бути ознакою різних проблем. Знання причин та своєчасні заходи допоможуть урятувати врожай та отримати здорові томати.

У матеріалі Vikna розказано, чому томати можуть почати чорніти та що зробити, щоб врятувати овочі. Слід дотримуватись кількох інструкцій.

Чому чорніють помідори

Експерти кажуть, що причиною може бути вертицильозне в’янення. Це грибкове захворювання, яке викликає чорні плями на листі та плодах. Заражені рослини слід видаляти та знищувати, щоб запобігти поширенню хвороби.

Також плоди могли заразитися фітофторозом — ще одним захворюванням, яке проявляється у вигляді темних, водянистих плям на плодах та листі. Регулярна обробка фунгіцидами та видалення хворих рослин допоможуть упоратися з цією проблемою.

Недолік кальцію також може спричинити вершинну гниль, яка проявляється чорними плямами на нижній частині плода. Для запобігання цьому слід додавати до ґрунту добрива, які містять мікроелемент, а також стежити за регулярним поливом.

Деякі комахи та нематоди можуть пошкоджувати коріння та стебла, що призводить до чорніння плодів. Регулярний огляд рослин та використання інсектицидів допоможуть запобігти цій проблемі.

Чим обробити помідори, щоб не чорніли

  1. Фунгіциди: Регулярне застосування фунгіцидів, таких як мідний купорос або хлорокис міді (1 столова ложка на відро), допомагає запобігти грибковим захворюванням. Обробляйте рослини раз на 7-10 днів, особливо після дощу.
  2. Розчин марганцівки: Слабкий розчин марганцівки (1-2 г на 10 л води) можна використовувати для профілактики фітофторозу. Обприскуйте рослини рано-вранці або ввечері.
  3. Молочна сироватка: Розчиніть 1 л молочної сироватки в 10 л води та обприскуйте помідори кожні 7-10 днів. Молочна сироватка містить мікроорганізми, який пригнічують розвиток патогенів.
  4. Настій часнику: Подрібніть 100 г часнику та залийте 1 л води, настоюйте добу. Потім процідіть та розбавте 10 л води. Обприскуйте помідори раз на два тижні.
  5. Розчин соди: Розведіть 1 столову ложку харчової соди в 10 л води та обприскуйте рослини. Це допоможе знизити кислотність на поверхні листя та запобігти розвитку грибків.

"Телеграф" писав раніше, чим підгодувати картоплю для збільшення врожаю. Підживлення потрібно встигнути внести ще до початку цвітіння кущів.