Якщо немає точила: як зробити ножі гострими за допомогою підручних засобів

Читать на русском
Автор
Як заточити ніж без точила Новина оновлена 24 травня 2024, 17:44
Як заточити ніж без точила. Фото https://wildcat.biz.

Затуплений ніж може бути небезпечним під час готування

Є безліч лайфхаків, які можна застосовувати на кухні, спрощуючи життя господаркам і роблячи готування зручнішим. Один з таких лайфхаків стане в пригоді, якщо вам потрібно наточити ніж, а спеціального пристосування немає під рукою. За допомогою простих та доступних методів можна легко повернути ножу гостроту та продовжити приготування улюблених страв.

У матеріалі видання "УНІАН" розказано, які підручні засоби можуть допомогти у розв'язання цієї проблеми. Виявляється, в деяких випадках можна легко обійтися і без точила.

Як заточити ніж без точила

Дно чашки чи тарілки

Щоб заточити ніж у такий спосіб, вам знадобиться керамічний посуд із необробленим дном. Переверніть чашку або тарілку, тримайте ножа під кутом приблизно 20 градусів до керамічного краю. Плавно проведіть лезом ножа по керамічному краю, ніби ви точили його на точильному камені, повторюючи рухи кілька разів з обох боків леза.

Камінь

Щоб заточити ніж, вам знадобиться плоский і гладкий камінь. Намочіть його водою або нанесіть на нього трохи олії, щоб зменшити тертя та уникнути пошкодження леза. Помістіть ніж під кутом близько 20 градусів до каменю й обережно проведіть лезом від п’яти до кінчика, переміщаючись вздовж усієї довжини каменю. Повторюйте цей рух кілька разів з одного боку леза, потім переверніть ніж і повторіть процес з іншого боку. Важливо зберігати однаковий кут і рівномірний тиск, щоб лезо точилося рівномірно.

Інший ніж

Наточити ніж за допомогою іншого ножа можна, але це вимагає певної спритності та навички. Підтримуючи один ніж рукою за ручку, візьміть інший ніж і підставте його лезо під кутом до леза тупого ножа. Злегка натискаючи на ріжучу кромку, проведіть тупим ножем по всій довжині леза гострого ножа. Це створить тертя, яке заточить тупий ніж. Повторюйте цей процес кілька разів, звертаючи увагу на кут і тиск, щоб забезпечити рівномірне заточування по всій довжині леза.

Пилка для нігтів

Заточування ножа за допомогою пилочки для нігтів може бути тимчасовим рішенням у разі нагальної потреби, але не рекомендується для тривалого використання, оскільки це неефективний спосіб. Покладіть пилочку шорсткою поверхнею, однією рукою її притримуйте, а іншою проведіть по її поверхні лезом. Повторіть дію кілька разів.

"Телеграф" писав раніше, як почистити раковину за допомогою яєчної шкаралупи. Цей метод ефективний й допомагає заощадити на покупних засобах.