Як замінити лічильник електроенергії: покрокова процедура

Читать на русском
Автор
Вартість електроенергії планують підвищити
Вартість електроенергії планують підвищити. Фото slovoidilo.ua

При заміні лічильника на аналогічний по тарифу, але новіший механізм не сильно відрізняється

Двозонний лічильник електроенергії може допомогти заощадити гроші. Деякі користувачі бажають поставити його із власних міркувань, особливо коли старий лічильник вже експлуатується не перше десятиліття та може не пройти повірку.

Процедура заміни лічильника проста — потрібно дізнатися, який прилад обліку вам підходить, придбати його самостійно чи в постачальника, встановити за допомогою надавача послуги, зареєструвати пристрій та оформити новий договір.

Для заміни лічильника потрібні такі документи:

  • паспорт,
  • договір на постачання електроенергії,
  • РНОКПП
  • окремі постачальники можуть вимагати й інших документів.

Вартість двозонного лічильника коливається між 1900 грн та 4000 грн. Пристрій також потрібно калібрувати у постачальника, якщо ви його придбали самостійно. Після цього старий лічильник розпломбовують, встановлюють та опломбовують новий. Пристрій реєструється та підписується новий двотарифний договір. Зазначимо, що після встановлення лічильника має бути акт виконаних робіт.

Деякі постачальники надають можливість замінити лічильники безкоштовно — в них діють спеціальні програми. Дізнатися, чи підпадаєте ви під них можна у свого оператора електроенергії.

Раніше "Телеграф" радив врахувати всі за та проти при виборі поміняти лічильник на багатозонний. Адже є два види багатотарифних лічильників і вони неоднаково вигідні побутовим споживачам.