Кошкодав, Козолуп та Дубогриз: які українські прізвища виникли від жартівливих назв професій

Читать на русском
Автор
Поширення вони набували часто серед козаків Новина оновлена 21 травня 2024, 10:17
Поширення вони набували часто серед козаків. Фото Колаж "Телеграфу"

Спочатку це були прізвиська, а потім вони ставали повноцінними родовими іменами

Серед українських прізвищ, які утворились від назв професій та ремесел, є й ті, які мали жартівливе забарвлення. Такі прізвища часто утворювались від прізвиськ.

Поширення вони набували, зазвичай, серед козаків. Про це у роботі "Українські імена і прізвища" пише мовознавиця Лариса Масенко.

Тож, до прикладу, просторічними кличками теслярів, які пізніше трансформувались у родові імена, були Дубогризенко, Короцюпенко, Корощупенко.

У той час як мельників називали Мукосієнко, Крупидеренко, Жорноклевенко, а шевців — Тягнишкіра, Тягнишкура. Для різників придумали прізвисько Козоріз, Козолуп, склярів — Шклобій, кушнірів — Кошкодав, паламарів — Заплюйсвічка.

Зауважимо, що низка сучасних прізвищ, що утворилися від прізвиськ, видають своєрідне почуття гумору людей, які їх дали. Так окрім тих, що виникли від професій, є й ті, що утворились залежно від вдачі людини, її характеру та якостей. До прикладу, Брехун, Брехуненко, Брехунець – людина, схильна часто казати неправду, обманювати.

Раніше "Телеграф" писав, що бувають такі родові імена, про походження яких нічого не можуть сказати навіть експерти. Якщо ваше родове ім’я звучить так, то, знайте, воно унікальне.